LOKACIJA I POVEZANOST

Tremovi Kosmaja karakteristični su po svojoj mikro lokaciji, koja se nalazi u blizini šume, sa otvorenim pogledom ka planini Kosmaj i Šumadiji. Naselje se nalazi na mirnom, ali i pitomom području, daleko od poljoprivrednih kompleksa, u dodiru sa netaknutom prirodom, na osunčanoj padini zaklonjenoj od zapadnih i jugoistočnih vetrova, i to na lokaciji koja je, iako okružena prirodom, na maloj udaljenosti od svih važnih komunalnih usluga, kao i snabdevnih objekata. Osim toga, Tremovi Kosmaja nalaze se nadomak značajnih kulturnih sadržaja, ali i restorana i drugih turističkih atrakcija. Do svake kuće u naselju dolazi se asfaltiranim putem koji je sa glavnim putem povezan na dva mesta, što dodatno olakšava prohodnost i lakoću kretanja.

BLIZINA GRADOVA I OPŠTINA

 • Sopot 10 min
 • Mladenovac 20 min
 • Aranđelovac 30 min
 • Beograd 45 min

KULTURNI SADRŽAJ

 • Manastir Tresije
 • Manastir Pavlovac
 • Spomenik na Malom visu

3 NAČINA ZA DOLAZAK

 • Preko Avalskog puta(autoput, Ikea, Vrčina, put za Sopot)
 • Od strane Mladenovca(autoput, skretanje za Mladenovac, put za Sopot
 • Preko Barajeva

ORIJENTACIJA I RASPORED

Postavka naselja je takva da svaka pojedinačna kuća ima direktan pogled ka Kosmaju i Šumadiji, a susedne kuće, zbog smicanja po horizontali i vertikali, ne mogu ometati taj pogled. Raspored kuća je rađen po ugledu na „švajcarski sistem“, ali i na šumadijsku tradiciju organizacije naselja, u kojoj kuće ne smetaju jedna drugoj, jer imaju svoju individualnost i orijentaciju nezavisno od pristupne ulice. Uprkos naglašenoj individualnosti pojedinačnih kuća, celokupno naselje stvara skladnu celinu organizovanog naselja.

OAZA MIRA

Svaki plac prostire se na preko 11 ari i svojom veličinom obezbeđuje komfor svojim vlasnicima, dok ograda bogatog i visokog zelenila između placeva pruža dodatnu privatnost svim korisnicima naselja. Sa južne strane placa, ka kojoj su orijentisane kuće, nalazi se gusta šuma koja štiti sve kuće od buke i stvara pravu oazu mira u prirodi.

ARHITEKTURA I STIL

arhitektura

Kuće su projektovane kao jednostavne prizemne šumadijske kuće , u prirodnom šumovitom okruženju. U formi objekata naglašeni su četvorovodni krovovi i duboke strehe karakteristične za tradicionalnu srpsku arhitekturu. Dupli stubovi na tremu stilski asociraju na bondruk sistem tradicionalne gradnje, čime se istorija spaja sa modernim arhitektonskim izrazom. Tremovi predstavljaju jednu od najlepših karakteristika šumadijskih kuća, zbog čega im je u procesu projektovanja posvećena posebna pažnja.

Spoljašnji i unutrašnji prostor kuće vizuelno su spojeni i funkcionalno povezani kroz velike zastakljene površine, tako da spoljašnost i unutrašnjost kuće čine jedinstvenu, kontinuiranu celinu.

Dnevna soba sa trpezarijom u potpunosti je otvorena prema tremu sa koga se pruža pogled na Kosmaj i Šumadiju.

arhitektura
arhitektura

Fasade kuća prošarane su belim malterom i ciglama ili listelama od lokalnog dekorativnog kamena. Ovakva kombinacija materijala čini da eksterijeri dobiju specifičan, raskošan izgled.

Ono što je karakteristično za Tremove Kosmaja je to što kuće nisu projektovane kao vikendice, već kao kuće za duži ili trajni boravak, zbog čega su placevi beskompromisno opremljeni svom neophodnom infrastrukturom, a obaveze održavanja su, zbog visokog kvaliteta gradnje, svedene na minimum.

Sve kuće projektovane su po principu Vastu arhitekture, koja svojim specifičnim naučnim i matematičkim principima (orijentacija, dimenzije, organizacija enterijera) stvara čist i harmoničan prostor koji postoji u skladu sa zakonima prirode. Živeti u harmoniji sa prirodnim zakonima je najvažniji osnov zdravlja i životnog prosperiteta, naročito kada su u pitanju potrebe modernog čoveka koji i sam bira utočište u prirodi kada želi predah od svakodnevnog, urbanog života. MV Univerzitet iz Holandije ovaj princip arhitekture naziva “Happy Home“ arhitekturom.

arhitektura

OPREMLJENOST I SADRŽAJ

 • Kvadratura kuće: od 145 do 165 m2
 • Kvadratura placa: 11 ari
 • U okviru svakog trema na skrovitom mestu, a u blizini kuhinje, predviđena je spoljna roštiljska peć sa odvojenim dimnjakom
 • Sve kuće imaju predviđeni vetrobran na ulazu da ne bi dolazilo do podhlađivanja
 • Kuće su projektovane u visokoj klasi energetske efikasnosti sa debljinom termo-izolacije od 15 cm što garantuje minimalne termičke gubitke i zimi i leti
 • Za Izvor grejanja predviđen je gas koji prolazi javnim putem
 • Pored stabilnog sistema grejanja na gas, svaka kuća je opremljena i kaminom
 • Ka južnoj strani placa na svakoj kući je formirana prostrana terasa. Terasa je u potpunosti pokrivena sa dodatno izbačenom strehom od oko 1 metar
 • Bazen
 • Naselje poseduje svoje ulično osvetljenje

BEZBEDNOST NASELJA
"GATED COMMUNITY" PRINCIP

Tremovi Kosmaja predstavljaju naselje zatvorenog tipa sa kapijom i rampama koje ne dozvoljavaju neovlašćen ulaz. Ovakav tip naselja poznat je kao Gated community tip naselja, koji svim vlasnicima pruža potpunu bezbednost i mir u toku boravka u prirodi, ali i nakon napuštanja svoje kuće za odmor.
Svaki plac je i pojedinačno ograđen, a kapije na ulazu u plac su zidane, tako da pored bezbednosti stvaraju i ambijent klasičnih letnjikovaca u prirodi. Vrata i prozori obezbeđeni su automatskim metalnim roletnama koje se spuštaju na jedan klik, tako da se pri napuštanju kuće ceo objekat automatski zatvara. Sve kuće imaju obezbeđen video nadzor koji može pokrivati i unutrašnji i spolašnji prostor. Video nadzor se može povezati sa privatnim telefonima tako da korisnici imaju potpunu kontrolu nadzora i pregled svog poseda u svakom trenutku.

POZOVITE NAS